Miód akacjowy

Miód akacjowy

Miód z kwiatów akacji zachowuje postać płynną nawet przez rok od rozlania do słoików. Jest to jeden z nielicznych miodów, których krystalizacja jest czasochłonna. Dzięki płynnej konsystencji bardzo ułatwia rozsmarowywanie na pieczywie. Słodki, bogaty w cukry proste i witaminy.

Nasze wspaniałe miody akacjowe (podobnie jak miody z lipy) mają znane właściwości antybakteryjne. Idealnie sprawdza się w różnego rodzaju przeziębieniach i infekcjach. Warto wiedzieć, że miód akacjowy wzmacnia organizm i układ odpornościowy, łagodzi infekcje, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, pozytywnie działa na włosy i skórę, pobudza i dodaje energii.

Cudowne właściwości miodu akacjowego:

  • wzmacnia organizm i cały układ odpornościowy
  • łagodzi infekcje
  • wzmacnia układ pokarmowy i moczowy
  • pozytywnie wpływa na oczyszczanie organizmu z różnych toksyn
  • ma wpływ na włosy oraz skórę
  • wzmacnia organizm i pobudza do działania

W 100% naturalny i Polski miód z Doliny Lawendy.

Zapraszamy do zakupu!

Active filters

Wartość odżywcza i zastosowanie miodu akacjowego

W poszukiwaniu wartościowego i smacznego miodu, docieramy do miodu akacjowego. Ten doskonały wytwór natury o jasnosłomkowym kolorze, w postaci patoki przybiera tak jasny kolor, że czasem wygląda niemalże jak bezbarwna ciecz. Nazwa miodu akacjowego wywodzi się od akacji, zwanej także białą lipą, z której to jest on przez pszczoły pozyskiwany w okresie wczesnej wiosny.
Wszyscy znamy wartości odżywcze miodu, warto jednak o nich tutaj wspomnieć, albowiem każdy rodzaj tego doskonałego płynu posiada inne składniki odżywcze. Naturalne miody akacjowe to przede wszystkim cenne źródło węglowodanów przyswajalnych. One natomiast są pomocne podczas wyczerpania bądź widocznego przemęczenia organizmu.

Jakie składniki odżywcze posiadają miody akacjowe?

Do najcenniejszych witamin znajdujących się w miodzie akacjowym, zaliczamy witaminy z grupy B, a składniki odżywcze w nim się znajdujące to: żelazo, magnez, potas, fosfo oraz wapń. Wszystkie te wartości pomocne są w codziennym funkcjonowaniu układu odpornościowego, dlatego to tak cenny i pomocny produkt w każdym domu.
Miód jak wiadomo jest słodki, dlatego w głównej mierze składa się z węglowodanów: fruktozy oraz glukozy. Inne związki w nim zawarte to chociażby kwasy organiczne, do jakich zalicza się kwas cytrynowy, jabłkowy oraz glukonowy. Kwasy te odgrywają w miodzie akacjowym znaczącą rolę smakową. Za aromat w miodzie odpowiedzialne są naturalne olejki eteryczne, a wszystkich substancji aromatycznych możemy doliczyć się przeszło 50. Za barwę miodu akacjowego odpowiadają barwniki w nim występujące, takie jak karotenoidy. Inną substancją, jaka występuje w miodzie, jest nadtlenek wodoru, to dzięki niemu niszczone są wszelkie drobnoustroje.

Kilka słów o barwie, smaku i zapachu miodu akacjowego

Jak już zostało wspomniane powyżej, miód akacjowy posiada wyjątkowo jasną barwę, w swojej pierwotnej płynnej konsystencji może być zupełnie bezbarwny bądź jasnosłomkowy. Charakteryzuje się konsystencją gęstego syropu oraz wyjątkowo delikatnym smakiem. Ze względu na swoja słodycz i delikatność jest uwielbiany przez najmłodszych konsumentów. Pachnie dość intensywnie, a w smaku wyczuwalny jest bukiet akacjowych kwiatów.
Wysokie stężenie fruktozy w miodzie akacjowym sprawia, że konsystencja płynna utrzymuje się bardzo długo. Pełna krystalizacja, która czasami następuje dopiero po rok, zmienia zabarwienie miodu akacjowego na kremowy bądź żółty.

Miody akacjowe a zdrowie

Jak wiadomo, miody to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, zalecanych w codziennej diecie dla dzieci i dorosłych. W przypadku miodu akacjowego, możemy śmiało powiedzieć że jest on lekarstwem przy problemach z trawieniem, przy zapaleniu żołądka i jelit. Składniki odżywcze zawarte w miodzie akacjowym sprawują funkcję osłonową żołądka oraz osłaniają przed zbyt dużą liczbą kwasów trawiennych.

Przy pomocy miodu akacjowego, praca wątroby przebiega sprawniej, pomaga także przy jej odtruwaniu.

Głównym składnikiem miodu akacjowego są cukry proste, dlatego jest on tak pomocny przy wzmożonym wysiłku i fizycznym i psychicznym, przy wytężonej pracy naszego mózgu. Miód działa kojąco, uspokajająco, wpływa na poprawę nastroju, jak również jest pomocny przy walce z bezsennością.
Jest powszechnie używany podczas leczenia układu moczowego oraz schorzeń bakteryjnych czy zapalnych nerek.
O właściwościach zdrowotnych miodu akacjowego nie trzeba nikogo przekonywać. Oprócz zbawiennego działania na organizm ludzki wewnątrz, działa również kojąco na rany, pomaga przy gojeniu się ropnych zakażeń. Ten rodzaj miodu nie posiada wysokich wartości antybiotycznych czy przeciwbakteryjnych, mimo to doskonale nadaje się jako lek na ból gardła, kaszel oraz inne schorzenia górnych dróg oddechowych. Za pomocą miodu możemy skutecznie ponieść odporność naszego organizmu.