Miód gryczany

Polskie miody grycznane

To ciemnobursztynowy miód o intensywnym zapachu i smaku, który jest bogaty w minerały i witaminy. Zwłaszcza magnez. Jest nieocenionym źródłem pierwiastków wspomagających leczenie chorób układu krążenia i miażdżycy. Nasz miód z kwiatów gryki stosuje się w chorobie niedokrwiennej, wynikającej z niedoboru żelaza. Wspiera rekonwalescencję po złamaniach. Jest także kopalnią naturalnych elementów wspierających pracę mózgu – mówi się o nim „przedłużacz życia”. Warto go mieć w swoim domu i stosować dodając do różnych potraw, herbaty, ciepłego mleka.

Nasze miody gryczane pochodzą od sprawdzonych, pewnych pszczelarzy – fachowców w swojej branży. Pasieki wywodzą się z terenów, gdzie natura jest najważniejsza. Częste kontrole naszych miodów wpływają na doskonały efekt finalny, wszystko dlatego aby zaspokoić Twoje i nasze oczekiwania. Proces przebiega pod okiem Inspekcji Weterynaryjnej, a nasz zakład zarejestrowany jest pod numerem weterynaryjnym: 30096003.

Nasze miody to sama natura - wszystkiego najzdrowszego!

Active filters

Codzienna dieta z miodem gryczanym

Dlaczego właściwie piszemy o miodzie gryczanym, jako o jednym z codziennych składników naszej diety? Jak każdy miód, również i ta odmiana bywa zbawienna dla ludzkiego organizmu, a dzięki swoim właściwościom może być lepszym zamiennikiem dla cukru, do słodzenia kawy czy herbaty oraz jako dodatek do kanapki czy zupy mlecznej.

Barwa i zapach miodu gryczanego

Nazwa miodu gryczanego wywodzi się od rośliny, z której zbierany jest nektar. „…Gryka jak śnieg biała…”, pisze w swoim utworze Adam Mickiewicz i mimo iż kwiaty gryki są śnieżno białe, miód gryczany ma barwę ciemnobrunatną, podobną do koloru mocno zaparzonej herbaty. Podczas przechowywania, zmienia on barwę na niemalże czarną, dlatego uznawany jest za najciemniejszy miód z pośród wszystkich gatunków. Zapach miodu gryczanego jest równie intensywny, wyczuwalny jest aromat białych kwiatów gryki. Spożywając ten gatunek miodu, możemy określić go jako słodki, ostry i dodatkowo piekący smak, dlatego najmłodsi smakosze słodkości nie zawsze chętnie po niego sięgają. W miodzie gryczanym znajduje się 50 procent fruktozy oraz przeszło 46 procent glukozy.

Właściwości lecznicze miodu gryczanego

O fakcie, że miód ma właściwości lecznicze, nie trzeba nikogo przekonywać. Jest on doskonałym lekarstwem na wzmocnienie serca, sprzyja uzupełnianiu związków mineralnych w organizmie, pomaga w leczeniu chorób związanych z układem oddechowym. Posiada właściwości bakteriobójcze, pomaga w gojeniu ran oraz jest skarbnicą wielu witamin i składników mineralnych.

Do innych właściwości miodu gryczanego zaliczamy:

- możliwość obniżenia ciśnienia krwi;
- zahamowanie procesów miażdżycowych;
- skuteczne leczenie w chorobach wątroby;
- leczenie i zapobieganie chorobom serca oraz układu krążenia.

W dawniejszych czasach miody gryczane posiadały niesłusznie opinię jednych z najgorszych gatunków. Było to spowodowane nierównomierną krystalizacją, czasami także zbyt ciemnym zabarwieniem i charakterystycznym zapachem. Pod postacią patoki, miody gryczane mają barwę ciemnobrunatną, po procesie krystalizacji jaśnieje.

Dziś wszyscy już wiemy jak cenne wartości odżywcze i zdrowotne mają właśnie miody gryczane, dlatego produkty te są poszukiwane na rynku oraz wyjątkowo cenione za swoje walory.
Jedną z substancji leczniczych miodu jest rutyna, która działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Ten rodzaj miodu zalecany jest do stosowania w codziennej diecie dla osób starych, szczególnie z wykrytymi schorzeniami miażdżycowymi. Dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych w miodzie gryczanym, które są łatwo przyswajalne przez organizm, doskonale nadaje się jako czynnik naturalnie eliminujący cukier z organizmu, odżywiając tym samym mięsień sercowy.

Do innych właściwości miodu gryczanego zalicza się:

- lepszą przyswajalność witaminy C;
- pomoc w szybszym gojeniu ran;
- dobrą przyswajalność niektórych aminokwasów i witamin;
- wysoką zawartość soli mineralnych oraz substancji odpornościowych.

W miodzie gryczanym znajdziemy także duże pokłady magnezu, żelaza i białka, zatem jest doskonałym produktem regenerującym dla organizmu człowieka w każdym wieku.
Zalecany dla dzieci, dorosłych oraz osób starszych, pełni doskonałą rolę w codziennej diecie każdego człowieka. Dodatkowo warto wspomnieć o jego zastosowaniu w kosmetyce. Idealnie komponuje się z innymi składnikami kosmetycznymi i działa przeciwzmarszczkowo, regeneracyjnie i odżywczo.