Miód lipowy

Miód lipowy na przeziębienie - z polskiej pasieki

Jednym z najbardziej cenionych miodów w Polsce jest bez wątpienia miód produkowany z kwiatów lipy. Złocisto-bursztynowy i gęsty z nutą goryczki i wyraźnym akcentem kwiatowym. W stanie płynnym – o konsystencji gęstego oleju - miód z kwiatów lipy przybiera kolor bursztynowy, jasnożółty, brązowy lub zielonkawy. Po krystalizacji kolor jaśnieje, a spoistość przeistacza się w drobnoziarnistą. Miód z kwiatów lipy jest niezastąpiony w leczeniu schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych, wspomaga serce i układ krążenia. Jest powszechnie stosowany w łagodzeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Działa kojąco na układ nerwowy.

Chyba każdy z nas był kiedyś leczony za pomocą lipy - warto zapytać babcię czy dziadka. Ten rodzaj miodu to połączenie właściwości zdrowotnych (zwłaszcza antybakteryjnych i antywirusowych) kwiatów lipowych i naturalnego lekarstwa - miodu. Kilka jego łyżek i letnia herbata (do 40 stopni) postawi na nogi szybciej niż niejedna pigułka. Godny polecenia!

Active filters

Zajadamy się miodem lipowym

Znawcy i smakosze otwarcie mówią, że najlepsze są miody lipowe. Posiada on bardzo wiele wartości odżywczych, jest smaczny i oczywiście wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Nazwa miodu lipowego, pochodzi od kwiatu drzewa lipowego, z którego pszczoły pozyskują pyłek. Produkcja miodu lipowego bywa często utrudniona, w szczególności brakiem występowania drzew lipowych w jednym miejscu. Kwiaty lipy wykorzystywane są również do przyrządzania naparów leczniczych, zatem sam miód także posiada wiele właściwości leczniczych. W szczególności jest pomocny podczas leczenia schorzeń górnych dróg oddechowych.

Jakie składniki odżywcze znajdują się w miodzie lipowym?

Miody lipowe to przed wszystkim cenne olejki eteryczne, związki goryczkowe, flawonoidy oraz garbniki. Polecany jest do codziennego zastosowania w jadłospisie, jak również jest niezmiernie cennym składnikiem stosowanym w leczeniu zachowawczym. To doskonałe lekarstwo na katar, grypę czy przeziębienie, bywa także pomocny w innych schorzeniach, gdzie jednym z objawów jest wysoka gorączka.
Swoje właściwości zawdzięcza właśnie zawartości różnorodnych olejków eterycznych, one z kolei odpowiadają za niszczenie drobnoustrojów jakie pojawiają się w zainfekowanych drogach oddechowych. Kolejną właściwością miodu lipowego jest działanie przeciwkurczowe, wykrztuśne i przeciwkaszlowe.
W skład miodu wchodzą przede wszystkim węglowodany, czyli glukoza oraz fruktoza, najcenniejsze dla człowieka źródła energii, które są dodatkowo łatwo przyswajalnymi cukrami prostymi. Inne składniki miodu lipowego, o których warto pamiętać, to beta-karoten nadający miodowi kolor, enzymy i przeciwutleniacze, pomagające w niszczeniu drobnoustrojów czy bakterii oraz makro i mikro elementy, do jakich zalicza się magnez, żelazo, potas czy witaminy z grupy B.

Wygląd, smak i zapach miodu lipowego

Oryginalny i czysty miód lipowy, pod postacią płynną posiada konsystencję i barwę podobną do olejku rycynowego, natomiast w postaci skrystalizowanej przybiera bardzo jasną, lekko kremową barwę z nutką szarości. Smak miodu lipowego jest dość ostry, aromat charakterystyczny i intensywny, przypominający nieco zapach mięty. Pod wpływem procesu krystalizacji, miody lipowe uzyskują postać drobnoziarnistą.

Miody lipowe i ich działanie lecznicze

Wszelkiego rodzaju schorzenia dróg oddechowych, przeziębienia oraz łagodniejsze rodzaje grypy są leczone z pomocą miodu lipowego. Specyfik ten ma działania wykrztuśne, przeciwkaszlowe oraz napotne, dzięki czemu tak bardzo pomaga w wyżej wymienionych chorobach układu oddechowego. Stany zapalne oskrzeli i płuc także mogę być łagodzone za pomocą miodu lipowego, wszystko za sprawą leczniczego działania tego wspaniałego produktu spożywczego. Całokształt składników odżywczych zawartych w miodzie lipowym, do jakich zaliczają się nadtlenek wodoru, olejki eteryczne oraz flawonoidy, sprawa że jest on także środkiem o działaniu antybiotycznym.
Regularne spożycie miodu lipowego wpływa korzystnie na układ odpornościowy człowieka, zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z układem krążenia oraz chorób serca. Miody lipowe posiada również działanie uspokajające oraz rozkurczające, toteż zalecany jest u osób borykających się ze schorzeniami układu krwionośnego, stresem, bezsennością oraz nerwicą. Zastosowanie miodu lipowego w diecie Najczęstszym sposobem spożywania miodu lipowego, jest rozpuszczenie go w wodzie, herbacie bądź mleku. Ważne jest, aby płyn nie miał zbyt wysokiej temperatury, w której mogłyby zostać zniszczone wartości odżywcze miodu.