Miód rzepakowy

Miód rzepakowy z pól wielkopolskich

Miód z rzepaku to dzieło bogate w cukry proste (z dużą przewagą glukozy), witaminy, olejki eteryczne oraz szybko przyswajalne mikroelementy. Ten doskonały miód jest słodki, jasnożółty. Szybko krystalizuje i zmienia barwę na niemal białą lub kremową, a konsystencję w gęstą drobnokrystaliczną papkę. Dodaje energii jak najlepszy napój energetyzujący, dlatego polecany jest w stanach wyczerpania długotrwałą chorobą czy przemęczeniem. Zawiera sporą dawkę potasu i magnezu, więc wspomaga organizm w walce z chorobami serca i układu krążenia. Co ciekawe, można go również stosować zewnętrznie w dolegliwościach skórnych oraz oparzeniach.

Bardzo popularne miody rzepakowe to świetne źródło energii. Pochodzą z pól Wielkopolski. Wszystkie nasze miody to doskonałość dzieł Matki Natury. Zapraszamy! 

Active filters

Wartości odżywcze miodu rzepakowego

O wartościach odżywczych miodu wiemy niemalże od początku jego istnienia. Obecnie produkowane są różnego rodzaju miody, a jednym z nich jest także miód z rzepaku. Jest to jeden z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych miodów. Pozyskiwany jest w okresie kwietnia i maja, kiedy kwitnie rzepak. Barwa miodu rzepakowego jest jasna, kiedy ma postać płynną jest słomkowa, po procesie krystalizacji zmienia się na jasnożółtą oraz kremową. Pszczoły po przebudzeniu z letargu zimowego, właśnie z rzepaku zbierają swoje pierwsze pyłki kwiatowe.

Czym charakteryzują się miody rzepakowe?

Jednym z głównych czynników jaki charakteryzuje ten rodzaj miodu, jest jego szybka krystalizacja. Przebiega ona tak szybko, ponieważ miód zawiera dużą ilość glukozy oraz wyjątkowo niską wilgotność. Po krystalizacji konsystencja miodu rzepakowego jest mazista, a kolor biało kremowy. Zapach upodabnia się do zapachu kwiatów rzepaku, a smak jest dość łagodny, z delikatnym posmakiem goryczki. Znika on dopiero po upływie długiego czasu, choć w miodach pitnych utrzymuje się on nawet po dwóch latach przechowywania.

Zawartość i walory lecznicze miodu rzepakowego

Naturalne pochodzenie oraz zawartość składników ożywczych w miodzie rzepakowych sprawiają, że jest on bardzo zdrowy i pomocny w wielu chorobach. Jak jego poprzednicy, oznacza się dużą zawartością olejków eterycznych, związków goryczkowych, biopierwiastków oraz flawonoidów. Dodatkowo odnajdujemy także w miodzie rzepakowym kumarynę, cholinę oraz bor. Miody rzepakowe odznaczają się wysoką zawartością witamin z grypy B, witaminy K i C oraz kwasu nikotynowego. Posiada również duże pokłady żelaza, a jego przyswajalność stanowi przeszło 60 procent. Pomaga w lecznictwie wielu dolegliwości i schorzeń, jak choroby serca, problemy układu krążenia oraz naczyń krwionośnych. Doskonale sprawdza się we wspomaganiu leczenia górnych dróg oddechowych, łagodząc objawy kaszlu. Miody rzepakowe składają się z cukrów prostych: głównie z glukozy i fruktozy, są doskonałym zamiennikiem słodzącym dla cukrzyków.

Miód z rzepaku lekarstwem na wiele schorzeń

Choroby układu sercowo-naczyniowego, problemy z miażdżycą, problemy z wysokim ciśnieniem, to tylko niektóre schorzenia w których miód rzepakowy działa leczniczo, a przy regularnym jego stosowaniu zapobiega występowaniu wielu z nich. Doskonale wspomaga leczenie stanów zapalnych gardła, nosa oraz oskrzeli, uśmierza kaszel oraz wspiera układ odpornościowy. Przy problemach ze zgagą, wzdęciami czy wrzodami żołądka, również cenne wartości miodu rzepakowego mogą okazać się doskonałym dodatkiem leczniczym. Co ciekawe, posiada właściwości przyspieszające gojenie się ran zewnętrznych oraz ochronne w różnego rodzaju zakażeniach.
Zawartość fruktozy i glukozy sprawia, że miodem rzepakowym możemy leczyć stany wyczerpania organizmu ludzkiego. Doskonale nadaje się jako środek regenerujący po ciężkie pracy umysłowej i fizycznej. Jest również bodźcem dla polepszenia stanu umysłu oraz koncentracji.
Dodatkowo zastosowanie miodu rzepakowego jako środek do pielęgnacji skóry, pozwala na zachowanie pięknej i gładkiej skóry, a przy lekkich oparzeniach jest doskonałym środkiem kojącym i zapobiegającym występowaniu bąbli.