Miód spadziowy

Miód spadziowy jodłowy

Miody spadziowe nie powstają z pyłku kwiatów. Jego bazą jest spadź mszyc, którą pszczoły zagęszczają i przetwarzają w miód. Cechą charakterystyczną naszych miodów jest stanowczy smak z odcieniem żywicznym, ciemna barwa, znaczna gęstość i długi czas krystalizacji.

Jak każdy naturalny produkt pszczeli ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze. Wspomaga układ odpornościowy człowieka, układ trawienny i serce. Ma zbawienny wpływ na system nerwowy. Sprawdza się jako suplement w leczeniu anemii. Zalecany przy astmie.

Nasz doskonały miód z pyłku kwiatowego to źródło witamin: B, C, A, K. Zwłaszcza witamina B występuje tu w nieprzyzwoitych wręcz ilościach.
Miód jest także obfity w:

  • żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • wapń,
  • potas.

Proponujemy Państwu ekologiczne i naturalne leśne miody spadziowe jodłowe, które powstają w jednym z ostatnich czystych miejsc Polski - lasach bieszczadzkich.

Active filters

Doskonały smak miody spadziowego

Skąd właściwie wzięła się nazwa miodu spadziowego? Ten rodzaj miodu wytwarzany jest z wydzielin mszyc i czerwców żyjących na liściach i igłach drzew, skąd pszczoły zbierają ją do uli i przetwarzają właśnie na miód. Zazwyczaj w okresie letnim, gdy słodka i klejąca wydzielina zbiera się na różnych zielonych częściach drzew, wabi swoim intensywnym zapachem pszczoły, które ją zbierają i tworzą z niej doskonały miód ze spadzi mszyc. Rozróżniamy dwa rodzaje tego miodu, a mianowicie spadź liściastą pochodzącą zazwyczaj z drzew lipowych oraz spadź iglastą, pozyskiwaną z drzew iglastych takich jak świerki oraz jodły. Miody spadziowe należą do najdroższych miodów w naszym kraju, albowiem spadź z jakiej są uzyskiwane może występować nawet raz na kilka lat.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w miodzie spadziowym?

O miodzie spadziowym można powiedzieć wiele dobrych rzeczy, niekiedy jest także nazywany doskonałym miodem królewskim. Wszystko ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych, witamin oraz wszelkiego rodzaju właściwości zdrowotnych. Z badań wynika, że miód spadziowy jest dziesięciokrotnie wartościowszy od miodów nektarowych, jeżeli chodzi o zawartość biopierwiastków. Odznaczają się również łatwą przyswajalnością, a biopierwiastki jakie możemy wymienić to: wapń, magnez, żelazo, potas, sód, mangan, oraz fosfor. W odniesieniu do innych składników odżywczych i witamin również jest lepszy od miodów nektarowych, posiada dwa razy więcej aminokwasów, białek oraz enzymów, a witaminy w nim zawarte to witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina PP oraz witamina K.

Miody spadziowe inaczej smakują

Każdy gatunek miodu ma inny smak i zapach, nie inaczej jest w przypadku miodu spadziowego. Najczęściej spotykanym produktem jest miód ze spadzi jodłowej. Ma on łagodny smak, o lekko żywicznym zapachu, nawiązującym do zapachu lasu iglastego. Barwa takiego miodu jest stosunkowo ciemna, czasami zielonkawa bądź szara, ze względu na kleistość spadzi, sam miód również jest klejący i gęsty. Jego krystalizacja przebiega nierównomiernie, a barwa staje się jaśniejsza.
Idealnie nadaje się do leczenia chorób górnych dróg oddechowych, główne właściwości miodu spadziowego to działanie przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Stosuje się go także w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, nerwicy czy chorób o podłożu sercowym. Działa wspomagająco w żywieniu w przypadku niesprzyjających warunków pracy, anemii czy okresie hospitalizacji po przebytej chorobie.
Barwa miodu spadziowego pochodzącego z drzew liściastych jest zdecydowanie jaśniejsza, niemalże złota. Odwrotnie do spadzi iglastej, po upływie czasu i dostępie światła oraz tleny, barwa spadzi liściastej ciemnieje. Zapach nawiązuje do kwiatów, natomiast smak jest dość nieprzyjemny, dlatego nie jest zbyt lubiany przez dzieci. Miód ze spadzi z drzew liściastych, to przede wszystkim drzewa klonu, lipy, wierzby ora brzozy. Doskonale nadaje się przy leczeniu schorzeń nerek czy dróg moczowych, polecany jest również na wątrobę oraz drogi żółciowe.
Możemy cieszyć się wyjątkowo dużym przeznaczeniem miodu spadziowego w lecznictwie. Miód łagodzi szkodliwość picia kawy czy herbaty, jak również bywa środkiem odtruwającym po spożyciu alkoholu i paleniu papierosów.

Inne właściwości lecznicze miodu spadziowego to:

- regulacja pracy serca; - regulacja przemiany materii; - wpływ na obniżenie ciśnienia; - korzystny wpływ na rozszerzenie naczyń wieńcowych; - wpływ na poprawę pracy nerek.

Z miodem spadziowym spotykamy się również w kosmetyce oraz zastosowaniu jako zewnętrzny środek na gojenie się ran, oparzeń czy odmrożeń.
Właściwości miodu spadziowego są niezliczone, działa kojąco na nerwy, jest środkiem uspokajającym. Jak już wspomnieliśmy, miód ze spadzi z drzew iglastych łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Dodatkowo pomaga w takich chorobach, jak zapalenie oskrzeli czy zapalenie płuc. Jest polecany jako naturalny środek na odporność oraz odtruwanie organizmu.