Miód wrzosowy

Miód wrzosowy - najlepszy miód w Polsce

Jednym z najbardziej cenionych polskich miodów jest miód wrzosowy. Zbiory pochodzą z ekologicznego i pięknego miejsca jakim jest dorzecze Wisły - wrzosowisk kujawskich.

Miód z kwiatów wrzosu ma ciemną barwę. Gdy skrystalizuje, a dzieje się to dość szybko, jaśnieje. Należy do miodów niezbyt słodkich. Charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnie gorzkawym smakiem oraz łagodnym zapachem wrzosu.

Wspomaga kuracje w chorobach nerek, kamicy dróg moczowych, jelit, prostaty. Jest bogaty w witaminy z grupy B. Według niektórych źródeł w skład miodu wrzosowego wchodzi 47 różnych mikroelementów, a także substancje będące naturalnym antybiotykiem. Niezastąpiony w walce z grypą. Z miodu wrzosowego możemy tworzyć maseczki, przyczyniające się do ujędrnienia skóry. 

Szeroka gama miodów dostępnych na rynku powoduje, że często zastanawiamy się, jaki miód najlepiej zastosować do celów kulinarnych. Otóż, ze względu na charakterystyczny smak, miód wrzosowy fantastycznie komponuje się z mięsem, ale również jogurtem czy sosami, np. słodko-kwaśnym. Dbając o nasze zdrowie, można pokusić się o wyeliminowanie z naszej diety cukru, choć nie jest to łatwe, chociażby ze względu na nasze przyzwyczajenia. Miód z kwiatów wrzosu może stać się idealnym jego substytutem.

Miód wrzosowy

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz