Miód wrzosowy

Miody wrzosowe - najlepsze w Polsce

Jednym z najbardziej cenionych polskich miodów jest miód z kwiatów wrzosu. Zbiory pochodzą z ekologicznego i pięknego miejsca jakim jest dorzecze Wisły - wrzosowisk kujawskich.

Miód z kwiatów wrzosu ma ciemną barwę. Gdy skrystalizuje, a dzieje się to dość szybko, jaśnieje. Należy do miodów niezbyt słodkich. Charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnie gorzkawym smakiem oraz łagodnym zapachem wrzosu.

Wspomaga kuracje w chorobach nerek, kamicy dróg moczowych, jelit, prostaty. Jest bogaty w witaminy z grupy B. Według niektórych źródeł w skład miodu wrzosowego wchodzi 47 różnych mikroelementów, a także substancje będące naturalnym antybiotykiem. Niezastąpiony w walce z grypą. Z miodu wrzosowego możemy tworzyć maseczki, przyczyniające się do ujędrnienia skóry. 

Szeroka gama miodów dostępnych na rynku powoduje, że często zastanawiamy się, jaki miód najlepiej zastosować do celów kulinarnych. Otóż, ze względu na charakterystyczny smak miodów wrzosowych fantastycznie komponują się one z mięsem, ale również jogurtem czy sosami, np. słodko-kwaśnym. Dbając o nasze zdrowie, można pokusić się o wyeliminowanie z naszej diety cukru, choć nie jest to łatwe, chociażby ze względu na nasze przyzwyczajenia. Miód z kwiatów wrzosu może stać się idealnym jego substytutem.

Wyjątkowy miód z wrzosów
Czasami określany jest królem miodów. Jest to oczywiście określenie trochę na wyrost, ale nie wzięło się też znikąd, posiada on bowiem mnóstwo wartości odżywczych, a dodatkowo jest trudno dostępny. Głównie hasło to odnosi się do trudności pozyskiwania tego rodzaju miodu i ograniczonej liczby wrzosowisk w naszym kraju oraz liczby pasiek, co
winduje jego ceny. Ten rodzaj miodu ma charakterystyczny, przyjemny zapach kwiatu wrzosu, a pozyskuje się go w okresie od lipca do października. W smaku jest ostry i dość gorzki i nie zawiera zbyt wielu witamin, co czyni go miodem niecharakterystycznym.
Ceniony jest głównie za bogactwo enzymów i aminokwasów. Jak każdy miód jest też oczywiście bardzo słodki, a gorzki jest tylko jego posmak.

Wyjątkowy skład
Ponad 120 różnych substancji, w tym bogactwo olejków eterycznych, zapewnia miodowi wrzosowemu jego wyjątkowy charakter. Znajdziemy tu sporo witaminy A i witamin z grupy B. Nie brakuje w nim żelaza, hormonów wzrostu, neurohormonów (cholina i acetylocholina, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy) i wielu minerałów w formie łatwo przyswajalnej dla organizmu. Najważniejsze z nich to potas, wapń i magnez.

Co ciekawe, miód ten ma też silne właściwości antyseptyczne za sprawą inhubiny.


Czym wyróżniają się miody wrzosowe?

W swoim płynnym stanie miód z wrzosów ma charakterystycznie galaretowatą konsystencję.
Wyróżnia go też rubinowo-bursztynowy kolor. Po skrystalizowaniu staje się ziarnisty i zachowuje się podobnie do masła. Kolor bursztynowy przechodzi w pomarańcz. Specjalne właściwości tego miodu są związane głównie z bogactwem białek i aminokwasów w jego składzie.

Typowe zastosowanie
Miód wrzosowy najczęściej przyjmuje się w czasie przeziębień i różnego rodzaju schorzeń związanych z infekcjami bakteryjnymi. Jest on bowiem w stanie podnosić naszą odporność, jak również działa moczopędnie, co jest ważne przy problemach z drogami moczowymi, od zapaleń po kamicę. Zwiększanie produkcji moczu jest ważne zawsze wtedy, kiedy z organizmu trzeba usuwać toksyny oraz produkty uboczne przemiany materii, w tym także
pozostałości po stanach zapalnych. Oczyszczenie organizmu ułatwia prawidłowe przyjmowanie składników odżywczych, co z kolei wpływa bardzo pozytywnie na ogólną kondycję organizmu i przyspiesza dochodzenie do zdrowia niezależnie od przypadłości, jakie nam doskwierają.

Działanie łagodzące miodu jest bardzo ważne dla samego układu pokarmowego. W przypadku jego podrażnienia już niewielka ilość miodu jest w stanie skutecznie walczyć z biegunkami i zaparciami. Miód działa kojąco nawet na gardło i problemy w obrębie jamy ustnej.

Nie można też lekceważyć miejscowego działania miodu z wrzosów. Można go wykorzystywać w charakterze maseczek regenerujących skórę i okładów na wszelkiego rodzaju rany.

Sposoby podania

Oprócz wykorzystywania miodu z wrzosów w zadaniach typowo leczniczych, można go dodawać dla przyjemności do herbaty i innych gorących napojów. Jest to znakomita alternatywa dla cukru. Sprawdza się znakomicie w wypiekach oraz w kuchni, zwłaszcza do przygotowywania dań mięsnych.

Active filters