Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy ekonomiczny

Świetne w smaku miody wielokwiatowe, zależnie od składu nektaru, może mieć odmienną barwę i właściwości. Ze względu na różny termin zbioru przybiera kolory: od jasnokremowego po herbaciany.
Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe.

Również smak bywa bardzo zróżnicowany. Nasz miód produkowany z wielu kwiatów wyróżnia intensywny aromat. Podstawą właściwości odżywczych miodów wielokwiatowych są cukry proste – glukoza i fruktoza (miody wiosenne). Z kolei miody letnie i jesienne bogatsze są w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Najczęściej  poleca się go w leczeniu astmy oskrzelowej, kataru siennego, grypy oraz przeziębień. Ze względu na dużą zawartość krzemu sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krwionośnego, wzmacnia paznokcie, włosy i kości. Wspomaga wątrobę.

Active filters

Miody wielokwiatowe i ich pochodzenie

Do popularnych i cenionych na polskim rynku produktów, zaliczane są miody wielokwiatowe. Są one różne pod względem zapachu, smaku, koloru oraz wartości odżywczych, a wszystkie te walory uzależnione są od kwiatów z jakich zostały wyprodukowane. Miody wielokwiatowe, jak sama nazwa wskazuje, produkowane są z różnego rodzaju kwiatów, krzewów a nawet drzew, a ich jakość i rodzaj uzależnione są od miejsca żerowania pszczół i terenów na jakich się znajdują. Tutaj rozróżniamy miody wielokwiatowe ze względu na porę roku, mowa tu o miodach letnich i wiosennych, które odznaczają się jasnymi kolorami, oraz miody jesienne, tzw. późne, które produkowane są z nektaru gryki czy słonecznika. Miód „tysiąca kwiatów”, jak mawiają smakosz ego tego gatunku miodu, to produkt powstały z roślin różnorodnych, gdzie część z nich jest uprawianych, a część rośnie dziko na łąkach i w lasach.

Związki zawarte w miodzie wielokwiatowym

Miody wielokwiatowe to przede wszystkim węglowodany, a inaczej cukry proste takie jak glukoza i fruktoza. Jeżeli chodzi o skład chemiczny tych miodów, różnią się od siebie, albowiem z różnych nektarów są wyprodukowane. Charakteryzują się dużą zawartością kwasów organicznych, do których należą kwas jabłkowy, glukonowy oraz cytrynowy. Miody wiosenne odznaczają się większą zawartością cukrów prostych, a miody późniejsze posiadają więcej enzymów, biopierwiastków oraz związków o działaniu bakteriobójczym.
W miodach wielokwiatowych możemy znaleźć znikome ilości pyłku z kwiatów, spadzi czy samego wosku, dzięki czemu miód ma jeszcze ładniejszy zapach i wyraźniejszy smak. Dodatkowo wyróżnia się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez, wapń, potas oraz fosfor. W miodzie wielokwiatowym można również odnaleźć krzem, który pomocny jest we właściwym funkcjonowaniu układu krwionośnego, zalecany jest przy regeneracji i pielęgnacji skór, włosów oraz paznokci.

Po czym poznajemy miody z wielu kwiatów?

Miody wielokwiatowe rozróżniamy po barwie, zapachu i smaku. Dzielimy je na miody wiosenne o jasnym zabarwieniu, miody letnie nieco ciemniejsze oraz miody jesienne, jakie cechuje ciemniejsza barwa i bardziej wyrazisty smak. Woń miody wielokwiatowego różni się od innych miodów swoją intensywnością, z niewielką domieszką zapachu wosku. Miody wielokwiatowe są najczęściej polecane dla dzieci, ponieważ są delikatne, słodkie i wyjątkowo łagodne.

Właściwości lecznicze miodu wielokwiatowego?

Ponieważ jest to miód produkowany z różnych roślin i kwiatów, posiada on różne właściwości lecznicze. Ten najwcześniejszy miód, pozyskiwany wiosną, cechuje się dużą zawartością cukrów prostych, jest idealny dla osób z problemami krążeniowymi.
Doskonale sprawdza się również jako środek regeneracyjny w stanach wyczerpania fizycznego, czy przemęczenia umysłowego. Dobry miód wielokwiatowy wspomaga serce, doskonale nadaje się jako środek leczniczy w chorobach wieńcowych i miażdżycy. To lekarstwo na wątrobę, jej odtrucie oraz prawidłowe działanie woreczka żółciowego. Właściwości letniego miodu wielokwiatowego są nieco inne, wpływa korzystnie na katar alergiczny oraz alergiczną astmę oskrzelową. Najcenniejszy bywa wielokwiatowy miód letni, który posiada w sobie duże ilości enzymów oraz biopierwiastków, które działają pomocniczo w chorobach dróg oddechowych oraz w lepszej przemianie materii. Wielokwiatowe miody także nadają się jako środek pielęgnacji zewnętrznej, polecane są do maseczek, kąpieli oraz peelingów domowych.