Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy ekonomiczny

Świetny w smaku miód wielokwiatowy, zależnie od składu nektaru, może mieć odmienną barwę i właściwości. Ze względu na różny termin zbioru przybiera kolory: od jasnokremowego po herbaciany.
Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe.

Również smak miodu wielokwiatowego bywa bardzo zróżnicowany. Nasz miód wielokwiatowy wyróżnia intensywny aromat. Podstawą właściwości odżywczych miodów wielokwiatowych są cukry proste – glukoza i fruktoza (miody wiosenne). Z kolei miody letnie i jesienne bogatsze są w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Najczęściej  poleca się go w leczeniu astmy oskrzelowej, kataru siennego, grypy oraz przeziębień. Ze względu na dużą zawartość krzemu sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krwionośnego, wzmacnia paznokcie, włosy i kości. Wspomaga wątrobę.

Miód wielokwiatowy

Active filters