Materiał na ten miód jest powszechnie znany. Któż nie widział mniszka – popularnie zwanego mleczem lub dmuchawcem? Mimo dostępności surowca miód z mniszka nie jest aż tak powszechny jak by mogło się zdawać. Jego zbiór wymaga dużego doświadczenia i odpowiednich warunków. Nasz miód mniszkowy pochodzi z ukrytych wśród lasów dziewiczych łąk i pastwisk nadwiślańskich. Więcej nie możemy zdradzić – tajemnica zawodowa. Możemy jednak zaproponować efekt końcowy – złocisty nektar w pięknym słoju.
Jako dzieciak często zrywając dmuchawca przepoławiałem jego łodygę. W środku widać było biały płyn – stąd powszechna nazwa tego kwiatu - mlecz. Będąc ciekawskim musiałem spróbować. Efekt, co oczywiste, był dość fatalny dla podniebienia bo gorzkie to cholerstwo i za nic mleka w smaku nie przypomina. Zazwyczaj jest tak, że im coś najniesmaczniejsze tym najzdrowszejsze (i niestety na odwrót). Po tym przydługawym wstępie powiem tak – miód "dmuchawcowy" jest mega zdrowy i na szczęście mega słodki.
Co zawiera miód mniszkowy? Dużo witamin (zwłaszcza z grupy B oraz witaminę C), a także mikroelementy i biopierwiastki głównie: żelazo, fosfor, potas, mangan, cholinę, czegotonieleczące triterpeny i karotenoidy (choć tych ostatnich zdecydowanie ma więcej marchewka). Miód jest też bogatym źródłem cukrów prostych: fruktozy i glukozy.
Miód mniszkowy jest doskonałym wyborem przy leczeniu wątroby i dróg żółciowych. Zbawienie działa na układ trawienny i nerki. Pomaga oczyścić organizm z toksyn. Miód ten łagodzi bóle gardła. Wspomaga leczenie prostaty. Łagodzi dolegliwości układu nerwowego. Wspomaga pracę serca i mózgu. Prawdziwa perła wśród miodów!
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.
Zadaj pytanie dotyczące Miód mniszkowy 1.1kg
Proszę czekać...