Proponowane przez nas tradycyjne wyroby, jakimi są miody leśne, pochodzące z uli naszych bzyczących przyjaciół, to wyjątkowa kategoria. Zaliczają się do nich wszelkiego rodzaju (jodłowa, świerkowa, liściasto-iglasta), patoki z kwiatów leśnych oraz spadziowo-nektarowe. Cała gama naturalnych dzieł pszczelich z czystych zakątków Polski i Europy.
Ze względu na ilość i rodzaj wykorzystanych przez pszczoły roślin, stosuje się różnego rodzaju klasyfikacje. Powstająca w znacznej większości z jednego rodzaju roślin patoka otrzymuje miano jednokwiatowej. W przypadku wykorzystania większej ilości mieszanych dobrodziejstw natury, powstające z nich wyroby określane są jako wielokwiatowe, których przykładem jest właśnie naturalny miód leśny. Jest to połączenie nektaru, pochodzącego z różnego rodzaju kwiatów, ze spadzią powstającą na igłach i gałęziach drzew iglastych takich jak świerk, jodła czy modrzew, a także niektórych drzew liściastych np. lipy czy dębu. Tradycyjny miód leśny nektarowo-spadziowy słynie jako jeden z najbogatszych we właściwości prozdrowotne. Za sprawą połączenia leczniczych właściwości nektaru pochodzącego z kwiatów oraz spadzi drzew iglastych i liściastych, charakteryzujących się naturalnymi cechami antybiotycznymi, stanowi kompleksowe rozwiązanie na różnego rodzaju dolegliwości.
Tradycyjny miód leśny - właściwości
Naturalne, czyste środowisko, jakim są polskie bory, gwarantuje powstawanie najwyższej jakości patoki, bogatej w składniki o właściwościach prozdrowotnych. Pszczoły wykorzystują do ich wytworzenia spadzi z drzew, a także nektaru z roślin takich jak borówka, malina, głóg, dzika róża czy rumianek, które słyną wysokiej zawartości enzymów odpowiadających za właściwości przeciwzapalne. Bogaty w związki azotowe, witaminy, minerały i olejki eteryczne, tradycyjny miód leśny sprawdzi się zarówno w przypadku osłabienia fizycznego, jak i psychicznego. Można go stosować jako dodatek do ulubionego naparu, a także zagęszczać nim sosy, owsianki lub wykorzystać jako słodzik do wypieków i deserów. Jego intensywny, drzewny aromat nada im dodatkowego smaku, a właściwości prozdrowotne korzystnie wpłyną na różnego rodzaju infekcje, stany zapalne lub bakteryjne, a także pomogą w łagodzeniu dolegliwości związanych ze schorzeniami serca, krążenia czy zaburzeniami trawienia. Jest także zalecany jako tradycyjny środek dla poprawienia ogólnej odporności organizmu.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.