Miód akacjowy
Miód faceliowy
Miód gryczany
Miód jabłoniowy
Miód lawendowy
Miód leśny
Miód lipowy
Miód mniszkowy
Miód rzepakowy
Miód spadziowy
Miód wielokwiatowy
Miody świata
Miód pomarańczowy
Miód wrzosowy
1.1 kg
1.2 kg
350 g

Miód leśny

Miody leśne

Proponowane przez nas tradycyjne wyroby, jakimi są miody leśne, pochodzące z uli naszych bzyczących przyjaciół, to wyjątkowa kategoria. Zaliczają się do nich wszelkiego rodzaju (jodłowa, świerkowa, liściasto-iglasta), patoki z kwiatów leśnych oraz spadziowo-nektarowe. Cała gama naturalnych dzieł pszczelich z czystych zakątków Polski i Europy.

Ze względu na ilość i rodzaj wykorzystanych przez pszczoły roślin, stosuje się różnego rodzaju klasyfikacje. Powstająca w znacznej większości z jednego rodzaju roślin patoka otrzymuje miano jednokwiatowej. W przypadku wykorzystania większej ilości mieszanych dobrodziejstw natury, powstające z nich wyroby określane są jako wielokwiatowe, których przykładem jest właśnie naturalny miód leśny. Jest to połączenie nektaru, pochodzącego z różnego rodzaju kwiatów, ze spadzią powstającą na igłach i gałęziach drzew iglastych takich jak świerk, jodła czy modrzew, a także niektórych drzew liściastych np. lipy czy dębu. Tradycyjny miód leśny nektarowo-spadziowy słynie jako jeden z najbogatszych we właściwości prozdrowotne. Za sprawą połączenia leczniczych właściwości nektaru pochodzącego z kwiatów oraz spadzi drzew iglastych i liściastych, charakteryzujących się naturalnymi cechami antybiotycznymi, stanowi kompleksowe rozwiązanie na różnego rodzaju dolegliwości.

Tradycyjny miód leśny - właściwości

Naturalne, czyste środowisko, jakim są polskie bory, gwarantuje powstawanie najwyższej jakości patoki, bogatej w składniki o właściwościach prozdrowotnych. Pszczoły wykorzystują do ich wytworzenia spadzi z drzew, a także nektaru z roślin takich jak borówka, malina, głóg, dzika róża czy rumianek, które słyną wysokiej zawartości enzymów odpowiadających za właściwości przeciwzapalne. Bogaty w związki azotowe, witaminy, minerały i olejki eteryczne, tradycyjny miód leśny sprawdzi się zarówno w przypadku osłabienia fizycznego, jak i psychicznego. Można go stosować jako dodatek do ulubionego naparu, a także zagęszczać nim sosy, owsianki lub wykorzystać jako słodzik do wypieków i deserów. Jego intensywny, drzewny aromat nada im dodatkowego smaku, a właściwości prozdrowotne korzystnie wpłyną na różnego rodzaju infekcje, stany zapalne lub bakteryjne, a także pomogą w łagodzeniu dolegliwości związanych ze schorzeniami serca, krążenia czy zaburzeniami trawienia. Jest także zalecany jako tradycyjny środek dla poprawienia ogólnej odporności organizmu.

Chcesz być na bieżąco z ofertą oraz nowościami w naszym sklepie?

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

copyright ⓒ Dolina Lawendy 2021    |    Pozycjonowanie i tworzenie stron ACTIVATE.pl

Moje konto

Katalog

zamknij
zamknij

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej. Close