Jednym z najbardziej cenionych miodów w Polsce jest bez wątpienia miód produkowany z kwiatów lipy. Złocisto-bursztynowy i gęsty z nutą goryczki i wyraźnym akcentem kwiatowym. W stanie płynnym – o konsystencji gęstego oleju - miód z kwiatów lipy przybiera kolor bursztynowy, jasnożółty, brązowy lub zielonkawy. Po krystalizacji kolor jaśnieje, a spoistość przeistacza się w drobnoziarnistą. Miód z kwiatów lipy jest niezastąpiony w leczeniu schorzeń górnych i dolnych dróg oddechowych, wspomaga serce i układ krążenia. Jest powszechnie stosowany w łagodzeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Działa kojąco na układ nerwowy.
Chyba każdy z nas był kiedyś leczony za pomocą lipy - warto zapytać babcię czy dziadka. Ten rodzaj miodu to połączenie właściwości zdrowotnych (zwłaszcza antybakteryjnych i antywirusowych) kwiatów lipowych i naturalnego lekarstwa - miodu. Kilka jego łyżek i letnia herbata (do 40 stopni) postawi na nogi szybciej niż niejedna pigułka. Godny polecenia!
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.