Rzadki, a co za tym idzie niezwykle cenny miód malinowy to produkt, który cechuje się wyjątkowym smakiem i cudownym aromatem - nie sposób zapomnieć doznać, jakie się odczuwa po jego spróbowaniu. Niestety, z powodu niewielkiej ilości plantacji tych słodkich owoców o różowej barwie i naturalnie występujących roślin bardzo trudno jest znaleźć tę odmianę na sklepowych półkach. Mała jego ilość wynika również z krótkiego okresu kwitnienia – zaledwie trzy tygodnie – w czasie których pracowite pszczółki nie są w stanie pobrać zbyt dużej ilości nektaru.
Jeśli chodzi o charakterystykę miodu malinowego, to przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego wyjątkowy smak, zarazem słodki i kwaskowaty, oraz niesamowity aromat wynikający z bardzo dużej zawartości olejków eterycznych. Po wyprodukowaniu ma piękny, złocisty kolor, który pod wpływem krystalizacji zmienia się na biały. Ten rodzaj może być używany do słodzenia potraw i napojów, tworzenia nalewek, doskonale sprawdza się również w kuracjach antybakteryjnych i walce z chorobami układu odpornościowego.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.