Lekki, łagodny w smaku miód słonecznikowy to jedna z najrzadziej występujących w Polsce odmian. Jak sama jego nazwa wskazuje, nektar do jego produkcji musi być zebrany przez pszczoły tylko z jednego gatunku kwiatu, którego jednak w naszym kraju nie uprawia się zbyt intensywnie. Ze względu na wysoką zawartość antyoksydacyjnych flawonoidów i związków fenolowych jest chętnie wykorzystywany jako środek pomocniczy w leczeniu chorób układu krążenia, a także w schorzeniach przewodu pokarmowego, gdyż wykazuje działanie obniżające poziom złego cholesterolu LDL. Można go również stosować przy niedoborach potasu i w kuracjach oczyszczających.
Miody słonecznikowe, w zależności od miejsca pochodzenia, mogą się nieznacznie różnić barwą i smakiem. Ich charakterystyczną cechą jest jednak intensywna, żółta barwa oraz miękka konsystencja, która utrzymuje się nawet po krystalizacji.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.