W odróżnieniu do nektarowych odmian, miód spadziowy nie jest nektarem zebranym z kwiatów czy krzewów. Jest to swojego rodzaju wydzielina mszyc i czerwców, która skutecznie wabi pszczoły swoim intensywnym, słodkim zapachem. Zebrane z liści i kory drzew liściastych lub iglastych plony owady dodatkowo zagęszczają i składają w ulu. Ze względu na miejsce zbiorów, wyróżniane są dwa podstawowe typy tego rodzaju miodów: liściaste (najczęściej są to lipa, topola lub brzoza) oraz iglaste (świerki i jodła). Zależnie od rodzaju, ich właściwości oraz smak będą się nieco różniły - w przypadku świerku czy jodły da się wyczuć intensywny, zapach żywicy i igliwia, natomiast w przypadku lipy będzie to słodkawy, subtelny aromat.
Ten rodzaj miodu jest także jednym z najdroższych i najrzadziej występujących w Polsce, pomimo otaczających nas lasów. Dzieje się tak, ponieważ spadź produkowana przez pluskwiaki równoskrzydłe (mszyce oraz czerwce) nie występuje regularnie co roku. Co więcej, nie da się także dokładnie przewidzieć który rok będzie obfitował w pożytki spadziowe, które tak chętnie są zbierane przez pszczoły. Kluczowe znaczenie dla ich rozwoju mają nie tylko warunki zewnętrzne, ale także zagrożenia ze strony naturalnych wrogów, jakimi są w szczególności biedronki. To właśnie dlatego miód spadziowy iglasty i liściasty uważany jest za jeden z najbardziej drogocennych wyrobów pszczelich, który cieszy się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale także bogactwem swoich właściwości.
Właściwości miodu spadziowego
Biorąc pod uwagę fakt, że ten rodzaj naturalnego produktu powstaje w najbardziej czystych, nieskażonych zakątkach Polski, jego skład cieszy każdego miłośnika ekologicznych wyrobów. Znajduje się w nim bowiem bogactwo witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze to tylko jedne z wielu, jakie w sobie zawiera. Dodatkowo, łatwo przyswajalna postać biopierwiastków sprawia, że potas, magnez, wapń czy fosfor zdecydowanie szybciej i lepiej dostarczane są do organizmu. Jednak jedną z najcenniejszych substancji znajdujących się w tym wyrobie pszczelim są flawonoidy, które wykazują właściwości: przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz moczopędne. Wszystko to w jednym, małym słoiczku, który powstał w głębi najczystszych lasów iglastych oraz liściastych i został przygotowany przez naszych bzyczących przyjaciół.
Jego bazą jest spadź mszyc, którą pszczoły zagęszczają i przetwarzają w miód. Cechą charakterystyczną naszych miodów jest stanowczy smak z odcieniem żywicznym, ciemna barwa, znaczna gęstość i długi czas krystalizacji.
Jak każdy naturalny produkt pszczeli ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze. Wspomaga układ odpornościowy człowieka, układ trawienny i serce. Ma zbawienny wpływ na system nerwowy. Sprawdza się jako suplement w leczeniu anemii. Zalecany przy astmie.
Nasz doskonały miód z pyłku kwiatowego to źródło witamin: B, C, A, K. Zwłaszcza witamina B występuje tu w nieprzyzwoitych wręcz ilościach.
Miód jest także obfity w:
Proponujemy Państwu ekologiczne i naturalne leśne miody spadziowe jodłowe, które powstają w jednym z ostatnich czystych miejsc Polski - lasach bieszczadzkich.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.