Miód z kwiatu tymianku jest wyborny w smaku, z wyrazistą korzenną nutą i zapachem macierzanki, bo tak inaczej nazywana jest roślina, z której pszczoły pozyskują ten rarytas. Dzięki liliowo- różowym kwiatkom tymianku i pracy pszczół możemy cieszyć się i delektować jednym z najsmaczniejszych miodów jakie znam.
Miody tymiankowe nazywane są „czerwonymi miodami” ze względu na charakterystyczny bursztynowy kolor patoki, czyli miodu w formie płynnej. Już jako krupiec, czyli miód w formie skrystalizowanej, jaśnieje i staje się pomarańczowy.
Miodem tymiankowym można przyprawić nalewkę i miod pitny. W kuchni, świetnie współgra z pieczywem, jogurtem, serami białymi czy orzechami. Bywa składnikiem marynat.
Miody tymiankowe mają bardzo szerokie zastosowanie, jednak ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości prozdrowotne. Jego wyjątkowość odzwierciedlona jest również w jego składzie, gdyż zawiera substancje przeciwbakteryjne - olejek tymolowy oraz karwakrol. Miód z kwiatostanu tymianku jest idealny w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych.
Sprawdza się, gdy cierpimy na kaszel czy chrypkę. Poza tym, stosowany jest w stanach chorobowych żołądka, jelit – jest skuteczny w walce z wrzodami – wspomaga trawienie.
W kosmetologii, miody tymiankowe wykorzystywane są jako substancja pielęgnująca cerę oraz łagodząca podrażnienia skóry. Działa pozytywnie na drogi moczowe oraz układ rodny kobiet. Rekomendowany diabetykom oraz osobom będącym na diecie.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.