Świetne w smaku miody wielokwiatowe, zależnie od składu nektaru, może mieć odmienną barwę i właściwości. Ze względu na różny termin zbioru przybiera kolory: od jasnokremowego po herbaciany.
Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe.
Również smak bywa bardzo zróżnicowany. Nasz miód produkowany z wielu kwiatów wyróżnia intensywny aromat. Podstawą właściwości odżywczych miodów wielokwiatowych są cukry proste – glukoza i fruktoza (miody wiosenne). Z kolei miody letnie i jesienne bogatsze są w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Najczęściej poleca się go w leczeniu astmy oskrzelowej, kataru siennego, grypy oraz przeziębień. Ze względu na dużą zawartość krzemu sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krwionośnego, wzmacnia paznokcie, włosy i kości. Wspomaga wątrobę.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.