Miód z rokitnikiem lub, jak kto woli „oblepichą” jest naszym hitem sezonu!
Rokitnik to roślina występująca w Europie i Azji. W Polsce, jego naturalnym miejscem występowania jest wybrzeże Bałtyku. Rokitnik ciernisty to krzew, który może osiągnąć 5 metrów i jak sama nazwa wskazuje jest pokryty cierniami przeplatanymi drobnymi listkami. Jego pomarańczowe owoce wręcz oblepiają łodygi rokitnika, stąd też jego zwyczajowa nazwa „oblepicha”.
Miód z rokitnikiem zawiera tylko naturalne, wysokiej jakości składniki, które zostały poddane liofilizacji oraz kremowaniu.
W tym miejscu koniecznie należy się przyjrzeć powyższym procesom.
Liofilizacja to proces, któremu poddane zostały owoce dodane do naszego miodu. Jest to proces przetwarzania żywności, który redukuje straty składników odżywczych produktu. Owoc liofilizowany jest tak samo bogaty w witaminy i minerały jak owoc świeży.
Na czym polega liofilizacja?
Według Wikipedii liofilizacja to „ suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji. W metodzie tej rozpuszczalnik jest usuwany w obniżonej temperaturze i pod zmniejszonym ciśnieniem. Umożliwia suszenie produktów nieodpornych na ogrzewanie.” Historia liofilizacji sięga lat 50-tych XX wieku, kiedy to zaczęła być stosowana w Ameryce dla wojska i NASA w celu zmniejszenia objętości produktów przy zachowaniu składników odżywczych. Dzisiaj proces liofilizacji został upowszechniony i stosowany jest, na przykład z myślą o osobach uprawiających sporty ekstremalne.
Mam nadzieję, że ta garść informacji przybliżyła Wam metodę, dzięki której mogliśmy połączyć miód wielokwiatowy z pełnowartościowym produktem, jakim jest rokitnik liofilizowany.
To jednak nie wszystko. Chcieliśmy, aby nasz produkt był naturalny, zdrowy, ale również wygodny w użyciu. Dlatego też poddaliśmy go kremowaniu za pomocą kremownicy miodu. Dziki temu nasz miód z rokitnikiem bardzo łatwo wyjąć ze słoika, lekko się rozsmarowuje a krystalizacja przebiega w wolniejszym tempie. Miód jest puszysty, gładki a co najważniejsze, nadal zachowuje swoje właściwości, gdyż kremowanie miodu to technologia w 100 % bezpieczna i zdrowa.
Przedstawiliśmy metody, które zostały wykorzystane do produkcji naszego miodu z rokitnikiem. Kolejną niekwestionowaną zaletą tego rarytasu są oczywiście walory smakowe. Miód z rokitnikiem to fenomenalne zestawienie. Naturalna słodycz miodu wielokwiatowego idealnie współgra z kwaśnym smakiem owoców rokitnika, tworząc bardzo ciekawe połączenie. Sadzę, że każdy znajdzie sposób na spałaszowanie tej mieszanki. Ja polecam miód z rokitnikiem do kawy a do tego lody czekoladowe…
Na zakończenie garść informacji odnośnie do walorów zdrowotnych. To, że miód naturalny jest produktem, który powinien być stosowany w naszej codziennej diecie jest kwestią oczywistą. Dodajmy do tego jeszcze kilka informacji na temat rokitnika, aby dopełnić całości.
Zawiera trzy razy więcej witaminy C niż porzeczki.
Wspomaga układ sercowo-naczyniowy.
Polecany przy suchym kaszlu.
Poprawia apetyt.
Stosowany przy chorobach skóry, ranach oraz bliznach.
Dobry na reumatyzm i bóle spowodowane stanami zapalnym.
Mam nadzieję, że to was przekonało. Zapraszamy do zakupu!
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny. Kliknij tutaj aby przeczytać więcej.
Zadaj pytanie dotyczące Miód z rokitnikiem 350 g
Proszę czekać...